Avocat divort
Dreptul Familiei este reprezentat de totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie, adoptie si raporturile asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familii, in scopul ocrotirii si intaririi familiei. Altfel spus, Dreptul Familiei reprezinta ansamblul normelor juridice aplicabile relatiilor dintre persoanele unite prin filiatie (de exemplu, un copil si mama sau tatal sau) sau prin casatorie (sau parteneriat declarat).
Prin urmare, dreptul familiei abordeaza de exemplu casatoria, divortul, adoptia copiilor, diverse chestiuni referitoare la raspunderea parinteasca (incredintarea copiilor, dreptul de vizita, etc.).
Aceste norme variaza de la un stat la altul, intrucat acestea sunt strans legate de istoria, cultura si evolutia sociala ale fiecarui stat.
Dreptul Familiei in Uniunea Europeana
Uniunea Europeana are drept obiectiv stabilirea normelor comune in materie de dreptul familiei astfel incat cetatenii europeni sa nu fie impiedicati sa isi exercite drepturile pentru ca locuiesc in tari diferite ale Uniunii Europene sau pentru ca s-au deplasat dintr-o tara in alta in cursul vietii lor.
Cu toate acestea, statele membre trebuie sa fie de acord toate cu privire la adoptarea acestor norme.
In prezent, dreptul european prevede in aceasta privinta norme referitoare:
• la divort,
• la raspunderea parinteasca asupra copiilor rezultati dintr-o casatorie sau o uniune libera,
• la obligatiile alimentare.
Definitia familiei
In sens juridic, familia desemneaza grupul de persoane intre care exista drepturi si obligatii, care izvorasc din casatorie, rudenie (inclusiv adoptia), precum si din alte raporturi asimilate relatiilor de familie. Astfel, familia este o realitate juridica prin reglementarea ei de catre lege (prof. dr. Ion Filipescu).
Familia indeplineste o serie de functii, in cadrul societatii: – functia reproductiva, in sensul perpetuarii speciei umane – functia economica, in sensul gestionarii in comun a gospodariei casnice si a bunurilor sotilor – functia educativa, prin educatia realizata in cadrul ei, strans legata de cea realizata in societate.
Raporturile de familie pot fi: – raporturile de casatorie – raporturi ce rezulta din rudenie – raporturi ce rezulta din adoptie – alte raporturi, asimilate de lege cu raporturile de familie, in anumite privinte.
Pentru mai multe detalii urmareste Avocat dreptul familiei