Partajul. Cum pot imparti bunurile aflate in proprietate comuna? – APEL cu Avocat Diana Ciocarlan – Partajul bunurilor proprietate comuna
Partajul bunurilor proprietate comuna
Exista cam trei situatii care dau nastere unei proprietati comune: casatoria in regimul comunitatii legale; mostenirea – atunci cand sunt mai multi mostenitori; alte situatii, cum ar fi optiunea de a dobandi un bun in coproprietate.
Oricare ar fi motivul generator, modalitatile sistarii indiviziunii sunt: voluntara, sau judiciara.
Partajul voluntar este cea mai simpla si rapida modalitate de sistare a starii de indiviziune, dar pentru ca el sa aiba loc este necesar acordul tuturor coproprietarilor cu privire la modalitatea de impartire. Partile se prezinta la un notariat unde se va incheia contractul de partaj care va consfinti intelegerea partilor.
Daca partile nu se inteleg, partajul judiciar este calea de urmat fiind necesara sesizarea instantei cu o cerere de chemare in judecata. Bunurile pot fi impartite ‘fizic’, pot ramane unuia dintre coproprietari care va fi obligat la plata unei sulte catre ceilalti, sau pot fi vandute, urmand ca banii sa fie impartiti.
,,Avocatul este persoana in fata careia te destainui fara a-ti fi teama ca destainuirea ta nu este pe maini bune, iar acest lucru se intampla pentru ca nobila profesie de avocat il obliga pe practician la pastrarea cu sfintenie a secretului profesional.“
Autor: Avocat Diana Ciocarlan
Urmareste-ma si pe:
Youtube: https://www.youtube.com/c/DianaCiocârlan
Facebook: https://www.facebook.com/av.ciocarlandiana
Instagram: https://www.instagram.com/av.dianaciocarlan
TikTok: https://www.tiktok.com/@av.dianaciocarlan
Site: www.dianaciocarlan.ro