Dreptul international privat constituie o disciplina de sinteza, avand ca obiect de studiu raportul de drept privat cu element de extraneitate.
Prezenta elementului de extraneitate intr-un raport juridic determina ca, in legatura cu acesta, sa ia nastere un conflict de legi (posibilitatea ca raportului juridic sa i se aplice doua sau mai multe sisteme de drept apartinand unor state diferite). Finalitatea dreptului international privat este aceea de a solutiona conflictul de legi, iar instrumentul utilizat in acest scop este norma conflictuala. In consecinta, continutul dreptului international privat este alcatuit – preponderent – din norme conflictuale, menite sa stabileasca sistemul de drept aplicabil unui raport juridic cu element de extraneitate (lex causae), dar si din norme materiale ce reglementeaza pe fond, in unele cazuri, asemenea raporturi juridice (norme de aplicatie imediata).
Partea generala a disciplinei este consacrata cercetarii rationamentului juridic, specific dreptului international privat, care permite determinarea sistemului de drept aplicabil unui raport juridic cu element de extraneitate. Efectuarea acestui rationament presupune parcurgerea succesiva a urmatoarelor etape principale: a) determinarea, prin intermediul calificarii, a normei conflictuale incidente, b) solutionarea conflictului de norme conflictuale si identificarea, atunci cand este cazul, a retrimiterii la lex fori (legea instantei sesizate), c) aplicarea (cand nu exista retrimitere) a legii straine ca lex causae, d) înlaturarea legii straine ce a devenit aplicabila raportului juridic prin frauda sau care incalca ordinea publica de drept international privat a statului instantei sesizate.
Partea speciala a disciplinei cerceteaza normele conflictuale aplicabile diferitelor categorii de raporturi de drept privat cu element de extraneitate: raporturi de drept civil si al familiei, de drept comercial si al transporturilor, raporturi de dreptul muncii si al proprietatii intelectuale, precum si raporturi de drept procesual civil.
In cadrul disciplinei drept international privat, analiza teoretica a reglementarilor nationale si comunitare incidente este dublata de studiul jurisprudentei relevante, fiind avute in vedere atat spete straine clasice, cat si spete, de data recenta, solutionate de catre instantele romane.
Pentru mai multe detalii urmareste Wikipedia